Kalvträsk kyrka. Foto: Ulf Wikström.

Kyrkan i Kalvträsk är församlingens äldsta. Den vackra och unika tolvkantiga kyrkan uppfördes under slutet av 1880-talet.  Dessutom finns kyrkor i Bygdsiljum och Burträsk. Alla tre är värda ett besök.

Bland inventarierna i kyrkan i Kalvträsk finns en orgel som anses vara ett av de främsta orgelverken inom Luleå stift. Under sommaren firas ett flertal gudstjänster i kyrkan och då används orgeln som byggdes 1839 av orgelbyggaren Pehr Zacharias Strand i Stockholm.

Bygdsiljums kyrka uppfördes i början av 1920-talet som ett kapell. År 1959 upphöjdes kapellet till kyrka.

Huvudkyrkan i Burträsk invigdes 1949. Den ersatte då den träkyrka som brann ner till grunden fyra år tidigare. Kyrkan med sina vitkalkade väggar och svarta skiffertak syns vida omkring. Den magnifika altarmålningen är ett verk av konstnären Lennart Segerstråle och illustrerar Jesu lidande, död och uppståndelse.

Sommartid flyttar en stor del av verksamheten ut från kyrkobyggnaderna. Komministerparken i Åbyn, ett par kilometer från Burträsk, är då ett populärt utflyktsmål för många sommarlediga. Ett par dagar i veckan ordnas där aktiviteter för barn i alla åldrar och på torsdagar arrangeras trivselkvällar med olika kulturella inslag.

Några söndagskvällar firas även gudstjänst i den gamla logen. Under sommaren ordnas också gudstjänst på andra platser runt om i Burträskbygden.