Sommarcaféet på hembygdsområdet i Burträsk har äntligen öppnat. Emmy Åström och Jennifer Åberg sköter verksamheten varje dag under juli månad, så missa inte att ta en fikapaus i den historiska miljön här.

Sommarcaféet är öppet varje dag 12.00-17.00 och serverar bland annat våfflor, kaffe, läsk och glass.

Det vackra läget vid Burträsket har bidragit till att hembygdsområdet blivit ett mycket populärt utflyktsmål och rekreationsområde. I den kulturhistoriska miljön är det lätt att känna lugnet och njuta av omgivningarna.

Det har varit olika konstellationer som skött serveringen år från år. Burträsk Hembygdsförening, som bildades i början på 1950-talet, har som mål att låta ungdomar från orten feriejobba på hembygdsområdet.

Hela sommaren ordnas olika aktiviteter på området, barn- och familjedagar, spelträffar, loppis, musikcafé, allsång med mera.

På området finns flera intressanta byggnader. Risåträskgården, som byggdes 1839, flyttades till Burträsk 1960 och blev början till dagens hembygdsområde. Timmerväggarna inne i mangårdsbyggnaden är dekorerade av målaren PO Hålén.

Den kombinerade bagar- och sommarstugan från Andersvattnet, byggd 1797, förtjänar också ett besök. Dessutom finns fler byggnader, som bland annat innehåller gamla tiders redskap och verktyg.

I anslutning till hembygdsområdet finns också den enda byggnad som finns kvar av kyrkstaden ”Bonnstan” som brann 1930. Byggnaden används idag som vandrarhem.