Många har efterlyst regelbundna minimarknader i Burträsk och nu kan det bli av. Föreningen Nävarnas Hus upplåter området framför sin butik för marknadsförsäljning varje lördag.

När Norrmejerier gjort marknadsundersökningar om vad besökare gärna vill se när de kommer till Västerbottensost Besökscenter i Burträsk så har just önskemålen om marknader legat högt. Årets stora sommarmarknad, som just avslutats, lockade blev en succé både för besökare och för knallarna och de lokala företagarna.

Frågan om en regelbundet återkommande minimarknad har diskuterats i styrelsen för Nävarnas Hus och Christina Olsson säger att styrelsen är positiv.
Idén är att lokala hantverkare och producenter av olika saker ska kunna sätta upp sina stånd på området framför Nävarnas Hus, utan att det ska kosta dem något.
– Vi försöker smyga igång för att se hur intresset är. Om några börjar så kommer säkert fler efter, säger Christina.
Nävarnas Hus öppnar klockan 12 på lördagar, men enligt Christina är det möjligt för den som vill att sätta upp sina små stånd eller bord från klockan 10 till 14.
Under juli håller Nävarnas Hus öppet varje vardag, så hör gärna av dig genom ett besök om du vill sälja något egentillverkat på minimarknaden, eller veta mer om föreningens verksamhet.

Bakgrunden
Nävarnas Hus startades sedan några personer tröttnat på att det gapade tomma lokaler i centrum. De bestämde sig för att själva göra något åt saken. Bara en vecka efter att idén hade kläckts fanns ett tjugotal hantverkare med i verksamheten.
Nävarnas Hus är idag en knutpunkt för alla typer av konsthantverkare i Burträskbygden och en populär träffpunkt. Föreningens medlemmar säljer egna produkter. Dessutom har Nävarnas Hus fikaservering, naturligtvis med hembakade kakor och bröd. Under juli håller Nävarnas Hus öppet varje dag.

Finns på Facebook
I framtiden vill Nävarnas Hus fortsätta att utveckla idén om ett levande centrum. Föreningen jobbar vidare tillsammans med huvudpartnern ABF och Burträskbygdens Utveckling (BBU) för ett aktivt centrum och att bygdens hantverkare ska få visa upp sin omtalade skicklighet.
Det är också möjligt att följa Nävarnas Hus på Facebook.