Titeln årets hedersspelman tilldelas i år Rune Sehlstedt, en spelman som varit Burträsksvängen trogen under alla år.

När andra delen av Burträsksvängen går av stapeln till helgen är det spelmännens tur att ta hembygdsområdet i besittning. Med start torsdag kväll kommer folkmusiken att ljuda från tidig morgon till ända in på småtimmarna.
Arrangemanget är gratis för den som vill lyssna till det så kallade buskspelet, när spelmännen samlas i mindre grupper för att spela tillsammans. För den som vill se någon av konserterna i logen kostar det dock en slant.
– En av förutsättningarna är att det ska vara gratis att gå in på området och uppleva stämningen och buskspelet, menar ”svängengeneralen” Hans-Ove Forsell.
Programmet i logen inleds på torsdag kväll med ett framträdande av Siv och Roger Burman som gör en musikalisk återblick på Burträsks spelmanslag.
Fredag kväll är det fiolvirtuoserna Örjan Mattsson och Sven-Bertil Sahlins tur att inta scenen och på lördag gör gruppen J. P. Nyströms ett återbesök i Burträsk. Ett framträdande som säkert många
besökare ser fram emot.
Under lördagen delas även utmärkelsen Årets hedersspelman ut. I år tillfaller hederstiteln Rune Sehlstedt från Hjoggböle.
– Hedersspelmannen handlar inte om något elittänkande utan den delas ut till någon som bidragit till att göra svängen bra. Rune får utmärkelsen för lång och trogen tjänst, han har varit med i alla år och är oftast först uppe på morgonen och sist i säng, berättar Hans-Ove.
Text och foto: Ulf Wikström, Västerbottens Mellanbygd