Jesper Skogh, en ung lovande kusk som i helgen kvalade in till SM.

I samband med helgens tävlingar i Villvattnet säkrade två av hemmaklubbens kuskar var sin SM-biljett. Tina Söderberg som tidigare tävlat i SM och Jesper Skogh som nu kan blicka framåt mot sin SM-debut.

Jesper Skogh, Åbyn, Burträsk, är en ung lovande talang inom körsporten som satsar helhjärtat på att utvecklas och bli bättre. 17-åriga Jesper har tävlat i flera år och har trots sin ålder ändå hunnit skaffa sig en hel del erfarenhet från tävlingsbanorna.
Jesper tävlar med sina två Shetlandsponnys i klassen Nationell lätt ponny. För honom innebar helgens tävlingar i Villvattnet sista chansen att kvala in till SM-tävlingarna som avgörs första helgen i augusti i småländska Vaggeryd.
Under lördagens tävlingar i Villvattnet tog Jesper hand om första platsen i  precisionskörning och slutade på en femte plats i dressyr. Resultatet innebar att det räckte med en felfri runda bland hinderbanorna under söndagen för att Jesper skulle säkra en plats i SM.
I det läget skulle säkert många av kuskarna valt att köra genom hinderbanorna på ren säkerhet. Men någon säkerhetskörning blev det aldrig tal om från Jespers sida. Han satsade för fullt mellan hindren och tiden räckte till seger både i söndagen maraton och sammanlagt.
Uppvisningen i Villvattnet innebär att Jesper nu se fram emot en Smålandsresa om ett par veckor.
Text och foto: Ulf Wikström, Västerbottens Mellanbygd