Karl-Ivar Johansson och Sture Marklund tillsammans med Vild-Hasse, en verbal knalle
som bara missat ett fåtal marknader i Burträsk. Foto: Ulf Wikström.

Marknadsgeneralerna Karl-Ivar Johansson och Sture Marklund har under många år sett till att såväl sommar- som vintermarknaderna i Burträsk fungerat. Nu drar sig radarparet tillbaka och lämnar stafettpinnen vidare.

Hur många år Karl-Ivar Johansson och Sture Marklund har haft rollen som marknadsgeneraler kan de inte ens själva svara på själva. Det handlar i varje fall om 15 – 20 år.
Karl-Ivar började sin bana tillsammans med den legendariske marknadsgeneralen Per-Rune Lindgren, som även var den som startade marknaderna i Burträsk. Sture kom in i bilden något år senare och sedan dess har de två sett till att marknaderna fungerat enligt planerna.
– Tanken var att jag skulle vara med en gång, men det blev lite längre, säger Sture till Ulf Wikström, Västerbottens Mellanbygd.
I och med årets sommarmarknad lämnar Sture och Karl-Ivar stafettpinnen vidare till nästa marknadsgeneral. Vem som ska axla jobbet är ännu inte bestämt. Men även om de två generalerna inte längre kommer att finnas med i arrangörsstaben så kommer de nog ändå att synas bland stånden. Åren har gett många vänner bland knallarna och de kontakterna vill de behålla.
– Det kommer en dag då det är dags att ge sig och nu är vi där. Det är en självklar rättighet att få sluta när man själv vill, menar Karl-Ivar och Sture.