Jesper Skogh och Eva Lindström. Foto: David Wiksten.

Jesper Skogh och Eva Lindström. Foto: David Wiksten.

17-åringen från Åbyn, Burträsk, har hittills i år vunnit alla tävlingar han ställt upp i och nu väntar hans första SM-tävling. Jesper Skogh tränar och finslipar formen på banor vid naturbruksgymnasiet.

Den 3-5 augusti går SM i körning häst/ponny på Vaggeryds travbana i Jönköping. Arrangör är Jönköpings Läns Kusksällskap. Jesper, som tävlar för Villvattnets Körsällskap, har som bekant lyckats kvalificera sig till SM.
– Jesper är duktig och har goda chanser. Jag ställer upp och hjälper honom att finslipa formen i grenen dressyr. Dessutom ingår grenarna maraton och precision, säger Eva Lindström, Kågedalens Ryttarförening.
Villvattnets Körsällskap har ytterligare en deltagare med vid SM. Det är Tina Söderberg, som tidigare vunnit Junior-SM. Nu ställer hon upp i klassen young drivers (19-21 år).
Jesper och hans team, däribland har groom Rebecka Westman och mamma Åsa som också är hans coach,  åker iväg redan den 31 juli.
– Jag har tränat tre-fyra gånger per vecka, så jag känner mig väl förberedd. Det ska bli både spännande och roligt att få åka söderut och tävla, säger Jesper.
Vad tror du om dina chanser?
– Räknar med att bli placerad och siktar naturligtvis på guld. Jag åker då inte ner för att tjollra, utan jag kommer att satsa, svarar han med ett leende.
Det har gått bra för dig i år?
– Ja, jag har vunnit alla tävlingar jag ställt upp i. Jag vann årets Villvattskampen och så vann jag i Lycksele och Piteå.
Hur länge har du hållit på med den här sporten?
– Jag började när jag var 8 år och när jag var 13 var jag med på första tävlingen.
Varför är körning så kul?
– Hela tiden lär jag mig något nytt och man blir aldrig fullärd.
Men du satsar inte på ett yrke där du får jobba med hästar?
– Nej. Jag går industriprogrammet, svetsteknik och plåtbearbetning, på Kaplanskolan. Då kommer jag att kunna tillverka hästvagnar, svarar Jesper med ett leende.
Du är också med i ett par föreningsstyrelser?
– Jag är ungdomsrepresentant i styrelsen för Villvattnets Körsällskap och dessutom är jag suppleant i styrelsen för Kuskringen, en ideell förening som främjar svensk körsport.
Det är en dyr sport att hålla på med. Hästarna kostar pengar, de ska äta och skos och hästarna måste transporteras i vagnar. Tävlingsavgifter och transporterna till tävlingarna kostar också.
– Därför känns det riktigt bra att så många företag ställer upp som sponsorer. De allra flesta tycker att det är roligt och vill stödja Jesper, säger Åsa Skogh.
Sponsorerna är Burträsk Bygg & Trä, Hällgrens Motor, Kioskbutiken Karamellen, Norrsten, GTL, Systemglas, Tervento, Burträsk Järn & Färg, Burträsk Gummiverkstad och Burträsk camping.

Waldemar Mellquist