I 70 års tid har Veikko Ahvenainen från Finland försörjt sig på att spela dragspel. Häromsistens gästade den 83-årige världsartisten Burträsk och Burträskarnas hus.

- Mycket bra akustik i den här konsertsalen, berömde den vitale virtuosen efter en bejublad konsert.
Ett knappt hundratal musik – och dragspelsvänner satsade sin lördagskväll på att lyssna till Veikko och hans dragspelande fru Carina Nordlund.
Carina kommer från Långviksmon i Ångermanland, ett landskap med klang i dragspelskretsar sedan Kalle och Erling Grönstedts dagar. Helgumsonen Pelle Edberg, som drev orkester och musikhandel i Skellefteå, ej att förglömma.
Carinas man – Veikko Ahvenainen – är själv en levande legendar som turnerat genom 40 länder och spelat in över ett tusen låtar på skiva.
Han började spela när han var nio, har turnerat sedan han var 13 och ständigt förkovrat sin teknik.
De musikaliska rötterna har hämtat näring i den finska dragspelstraditionen med känsloladdad dansmusik. Smäktande valser, polka, tango och humppa – följande den finska devisen: ju gladare spelman, desto fler låtar i moll.
Kronan på hans musik är möjligen hans tolkningar av Bach och virtuosa konsertstycken signerade Pietro Frossini – något alla virtuoser tycks finna omåttlig tillfredsställelse att ta sig igenom. Men Veikko Ahvenainen gör det – med glans.
Paret Ahvenainen-Nordlunds konsert följde ett stramt koncept med kortfattad presentation följt av musikstycke – alla presenterade av den 83-årige Ahvenainen på bruten svenska. Hans betydligt yngre svenska fru och medspelare fick vackert höra på och försöka förstå ändå, som vi andra…
Veikko är för övrigt en särdeles vital veteran. Helt nyligen genomförde han sitt 31:a maratonlopp sedan långskupparstarten för 22 år sedan…!
Han springer minst en timme om dagen. Annars är det dragspelet som gäller för Veikko Ahvenainen – all vaken tid.
Tror du inte? Gå ut på Youtube och lyssna….

Text och foto: Robert Tedestedt