Berättarensemblen Raskatosk består av fr.v. Åse Mauritzdotter Westin, Per-Erik Wikström och Matilda Kjellmor.

En ny berättarensemble har sett dagens ljus i Burträsk. Bakom satsningen står tre rutinerade berättare som genom den nya ensemblen vill skapa förutsättningar för att producera professionella föreställningar. Samtidigt vidgas vyerna till att omfatta både berättande och musik från hela världen.

Burträsk har de senaste åren utvecklats till att bli något av ett centrum för berättarkonsten. För ett par år sedan bildades en berättarförening och före jul föddes en ny berättarensemble som fått namnet Raskatosk.

– Berättarföreningen är till för alla som vill berätta, men inom berättarensemblen kommer vi att jobba med mer professionella föreställningar, förklarar Matilda Kjellmor.

Bakom bildandet av den nya ensemblen står tre välkända berättare, Matilda Kjellmor, Åse Mauritzdotter Westin och Per-Erik Wikström. De tre har samarbetat även tidigare, men genom berättarensemblen kommer samarbetet att fördjupas via nya gemensamma produktioner.

– Vi vill utveckla och bevara berättandet och föra traditionen vidare, berättar Åse.

De tre berättarna har redan en del nytt material på gång och Raskatosk första produktion blir enligt planerna en uppsättning som tills vidare går under arbetsnamnet ”i folkviseton”. Titeln syftar på alla gamla folkvisor som har ett berättande innehåll och till skillnad från tidigare kommer den uppsättningen inte enbart att bestå av berättelser.

– Då kommer vi att både sjunga och berätta, säger Åse.

Tidigare har de tre nästan uteslutande hämtat sin inspiration från hembygden, men i och med den nya föreställningen vidgar man även den geografiska horisonten. Tanken är att blanda folkvisor med folksagor från olika delar av världen.

– Det blir spännande att få arbeta med folkvisor och berättelser som handlar om det som folk gått och tänkt på, menar Matilda.

Trion påpekar att även om man nu startat en gemensam ensemble så utesluter det inte att man även i fortsättningen gör egna framträdanden. Man håller även dörren öppen för att ensemblen så småningom kommer att utökas med fler medlemmar.

 Text och foto: Ulf Wikström, Västerbottens Mellanbygd