Förväntansfulla ungdomar och lärare på väg mot Tjeckien.

Save not Waste är ett EU-projekt mellan fem länder. Tjeckien, Cypern, Polen, Italien och Sverige. Vi var fyra elever från naturbruksgymnasiet i Burträsk som fick erbjudandet att åka utomlands. Självklart tackade vi ja, eftersom en resa till ett nytt land aldrig låter helt fel.

Vi åkte till Tjeckien där vi fick uppleva många nya saker, samtidigt som vi fick nya vänner, och bättre insikt i andra jämnåriga ungdomars kulturer. Vi fick även många chanser att lära oss om de andra ländernas matkulturer när alla länderna tog med sig mat från sitt hemland som man fick prova. Vi svenskar tog med oss allt från västerbottensost till rökt renhjärta, vilket var populärt.

Vi gjorde en hel del studiebesök där vi fick se en del av deras gamla byggnader samt lära oss lite om deras historia.

Att bo i en värdfamilj var en helt ny upplevelse för oss alla. Efter en lång och tröttsam resa kom vi fram till var sitt helt nytt hem där vi blev varmt bemötta av alla våra värdfamiljer. De flesta föräldrarna i familjerna kunde inte förstå engelska så bra, men det löste sig väldigt bra ändå och alla fick helt nya upplevelser. På kvällarna gjorde vi olika saker. Ena kvällen åkte vi svenskar med våra värdfamiljsungdomar till Brno där vi for på ett riktigt stort köpcentrum med cirka tre hundra butiker, trots utbudet hittade vi ingenting att köpa (utom Filiph som köpte ett par byxor).

Maten var annorlunda om man jämför med våra matvanor. Tjeckerna hade riktigt mättande mat i stora portioner. En frukost kunde bestå av yoghurt, kaffe, bröd och ibland även fikabröd. En vanlig lunch/middag kunde bestå av en förrätt i form av en soppa och en huvudrätt med t.ex. dumplings (en sorts klimp), sås och fläskkött tillsammans med surkål. De åt även mycket sötsaker t.ex. bullar, bakverk och annat fikabröd. Till maten drack vi inte mjölk, utan vatten, dricka och något slags te.

Efter en lång och lärorik vecka var det riktigt skönt när planet landade i Skellefteå, samtidigt som det var tråkigt att lämna våra nya vänner från de andra länderna.