I vinter har eleverna på hundutbildningen bland annat fått känna på hur det är att köra hundspann. Foto: David Wiksten

Utbudet av gymnasieutbildningar är stort och just nu är det många niondeklassare som funderar på vilken utbildning man ska välja. I höstas startade en ny yrkesinriktad hundutbildning på Naturbruksgymnasiet i Burträsk, en utbildning som andra året tycks öka i popularitet.

På naturbruksgymnasiet i Burträsk erbjuder man yrkesinriktade utbildningar med tre huvudinriktningar, jakt, skog och djur. Djurinriktningen har under många år enbart varit inriktad på hästar, men sedan i höstas bedrivs även en utbildning där hunden står i fokus.
Första årskullen omfattar åtta elever, men inför årets gymnasieval har man från skolans sida märkt av ett ökat intresse för den nya utbildningen.
– Min magkänsla är att fler kommer att söka till nästa år. Åtta första året var ändå bra för det finns alltid en viss rädsla att hoppa på en helt ny utbildning, menar Carl-Johan Waller, ansvarig för hundutbildningen.

Under tre år på skolan får eleverna lära sig det mesta som är värt att veta om hundar. Förutom teoretiska studier med koppling till hunden, får eleverna även lära sig hantera hundar på ett korrekt sätt.
– Det börjar ganska brett, men i trean kommer vi att specialisera utbildningen utifrån elevernas egna intressen.
Målet är att eleverna efter skolans slut ska vara redo att på ett eller annat sätt arbeta professionellt med hundar. Carl-Johan menar att förutsättningarna för att få jobb är goda. Hundintresset ökar hela tiden och exempelvis inom naturturismen blir företag som erbjuder hundupplevelser allt fler.
– Alla som jobbar för det kommer att få jobb. Men som med alla andra utbildningar så tror jag inte att alla att jobba med det.
Den nya utbildningen har delvis även ställt nya krav på skolan, exempelvis när det gäller elevboenden och hundgårdar för elevernas egna hundar. Verksamheten byggs succesivt ut och för närvarande pågår bland annat arbetet med en agilitybana och ett hund- och skidspår i anslutning till skolan.
– Vi har många idéer, men Rom byggdes inte på en dag, konstaterar Carl-Johan Waller.

Ulf Wikström