Patrik Flodin och Sara Lindelöf spelar huvudrollerna i föreställningen. Foto: Waldemar Mellquist

Nu kommer en ny uppsättning av ”Tystnad – började som sann kärlek”. Det är en stark föreställning om det tysta våldet, det som sker i hemmet. Två elever från Edelviks folkhögskolas skådespelarutbildning spelar huvudrollerna och för regi svarar Åse Mauritzdotter Westin.

Föreställningen sattes upp första gången 2010 inom ramen för ett projekt hos Studieförbundet Vuxenskolan.
– Pjäsen filmades i olika avsnitt och finns som digitalt studiematerial. Vi hoppas naturligtvis att den nya föreställningen ska kunna visas på så många orter som möjligt och att frågorna ska lyftas, säger Åse Mauritzdotter Westin.
Det behövs ingen scenografi att tala om. Den enda rekvisitan är en stol och därför kan föreställningen visas nästan var som helst.
– Allt oftare blir vi påminda om problematiken med våld mot kvinnor, men vad görs i praktiken? Kvinnojourer får mindre pengar och flera stödboenden försvinner. Nu vill vi engagera, debattera och reagera över detta tyvärr allt vanligare problem, fortsätter hon.
Sara Lindelöf tycker att det är en viktig föreställning, inte minst för att hon själv varit engagerad i en tjej-jour.
– Den senaste tidens debatt om näthat mot kvinnor är bara ett exempel som gör pjäsen viktig, säger hon.
Patrik Flodin, som spelar mannen, håller med.
– Det blir spännande och det är en tung roll att jobba med, men det är också utvecklande, säger han.
På tisdag 19 februari visas föreställningen för elever på Kaplanskolan och på torsdag 21 februari nypremiär för allmänheten klockan 19.00 i aulan på Edelviks folkhögskola. och det är gratis entré.
Efter föreställningen blir det fika och samtal kring föreställningen. Guldstadens kvinnojour och Polisen medverkar under eftersnacket.

Information om det digitala studiematerialet hittar du här.