The Tube är ett nätverk inom Studieförbundet Vuxenskolan som hjälper unga musiker med allt från replokaler till trumpinnar. I Burträsk pågår arbetet med att ställa i ordning en inspelningsstudio. Dessutom har ett läger för unga rockmusiker arrangerats.

På 1980-talet var Burträsk en ort där rockgrupperna stod i kö för att få komma in i replokalerna och då tillbringade Sören Åström åtskilliga timmar bakom trummorna. Den tiden är sedan länge förbi och under de senaste åren har han istället ägnat en hel del tid åt att försöka rycka liv i den insomnade bandkulturen.
Ansträngningarna har gett resultat och bara under 2012 bildades flera nya band i Burträsk. För närvarande är det ett halvdussin grupper som använder sig av The Tubes replokal i källaren på Navet.
Allt som banden behöver finns i lokalen och i dagarna pågår dessutom arbetet med att montera upp inspelningsutrustning som ger helt nya möjligheter.
– Förhoppningsvis är det här något som kommer att ge ringar på vattnet och att fler börjar spela tillsammans. Banden kommer att kunna spela in, men det ger också en möjlighet att skapa musik även för den som inte själv spelar något instrument, berättar Sören.
För ett par veckor sedan stod The Tube även som arrangör av ett rockläger. Under en helg fick åtta unga musiker bland annat lära sig olika gitarrtekniker och vad som krävs för att spela tillsammans med andra.
– Sitter man hemma på sitt rum och spelar man spela som man vill, men när man spelar tillsammans måste man ta hänsyn till andra, påpekar Sören.
Trummisen Sven Schönfeldt, sångaren Jonny Pourisarri och gitarristen, studiomusikern och låtskrivaren Håkan ”Hågge” Eriksson, fanns också med på lägret för att inspirera. ”Hogge” har även tidigare besökt sin hembygd för att berätta om sitt musicerande och uppmuntra ungdomar att börja spela tillsammans, skillnaden nu var att han under lägret även lärde ut en del av sitt kunnande.
– Alla som deltog vill att vi ordnar ett läger till, så vi får väl se om vi kan fixa det, säger Sören Åström. Syftet är att få fart på musiklivet och visa på hur roligt det är att spela tillsamman säger Sören Åström.

Text och foto: Ulf Wikström