Per-Erik Wikström samarbetar med Norrlansoperan om berättarföreställningen. Foto: David Wiksten.

Det finns idag inga levande som har minnen av den långa strejken i byn Lossmen, i Burträskområdets utkant vid gränsen till Norsjö kommun. Men Burträsks stora berättare, Per-Erik Wikström, har sedan länge planerat att skildra det som hände på platsen för ca 80 år sedan.
- Min bakgrund som skogsarbetare gör att jag har fått ta del av många goda historier, och den om strejken i Lossmen har berört mig mycket, säger han.
Om vi backar tillbaka i historien och förflyttar oss från Burträsk till Lossmen så hade de stora skogsbolagen i slutet på 1800-talet köpt upp, eller snarare lurat till sig, småbrukarnas skog.
Bönderna fick bo kvar om de lovade att arbeta med skogsavverkningen för bolagens räkning. Priset på skogen var dock så pass låg, så att bönderna i slutändan endast hade en mycket liten ersättning för sitt arbete. Somliga blev skuldsatta. Den låga lönen i kombination med de höga priserna på livsnödvändiga ting var knivig. Det var knappt att leva.
År 1925 hade bönderna fått nog och organiserade sig, vilket ledde till storstrejken mellan åren 1925 och 1931. Bönderna ville ha bättre betalt för skogsarbetet och flottningen.
Skogsbolagen plockade då in strejkbrytare från andra byar och konflikten var ett faktum.
Per-Erik Wikström har samlat material och intervjuat personer i både andra och tredje generationsleden, för att på bästa sätt komma nära händelserna och skapa en verklighetstrogen berättelse.
 - Detta är ett samarbete med Norrlandsoperan och under kulturåret 2014 är det premiär på föreställningen, säger han, och hoppas på ett intresse och en nyfikenhet på föreställningen.
Och visst är det en spännande och viktig historia att berätta, den om den långa strejken i Lossmen…
Lisa Larsson