Jakob Andersson och Esteban Sanchez har tidigare cyklat tillsammans i Spanien.

Förra sommaren var det premiär för downhillcykling i Bygdsiljumsbacken. Allt fler cyklister söker sig till backen där de idag kan välja mellan flera banor med olika svårighetsgrad.

I förra veckan besökte den spanske downhillcyklisten Esteban Sanchez Bygdsiljumsbacken. Han var tidigare rankad som en av de fem bästa inom sporten i Spanien och han har även byggt ett stort antal banor i Malagaområdet.

– Jag var nere och cyklade i Malaga och då träffade jag Esteban, han är helt otrolig på att cykla, berättar Jakob Andersson.

Esteban kom till Sverige för att besöka en god vän i Vännäsby och passade då även på att sätta sin prägel på anläggningen i Bygdsiljum. I en del av backen hittade han ett ställe där han ville anlägga en bana och i förra veckan var han i full färd med att realisera sina visioner. Från toppen av backen ner mot dalstationen slingrar sig banan fram över stock och sten, mellan träd och buskar.

– Man får försöka se vad som finns i naturen, kolla på omgivningen och utnyttja det.  Jag tror det här blir väldigt kul, det kommer att bli en bana som ser helt annorlunda ut än om vi själva skulle gjort den, menar Jakob.

Det var sommaren 2012 som man öppnade downhillcyklingen i Bygdsiljum för allmänheten. Visserligen hade man cyklat nerför slalombacken redan året innan, men då handlade det enbart om inbjudna gäster som fick ge sin syn på projektet. Sedan dess har utvecklingen gått fort och idag förfogar man över totalt sju banor med olika svårighetsgrad.

– För den oinvigde kan den grävda banan ser bäst ut, men man ska inte förringa de små stigarna i skogen. Det är helt enkelt olika typer av banor, påpekar Jakob.

Det är inte enbart anläggningen som utvecklats, man har även kunnat notera ett ökat intresse för sporten. Antalet cyklister har tredubblats sedan förra säsongen och exempelvis premiärhelgen var ett 50-tal cyklister på plats.

– Antalet varierar naturligtvis, men en vanlig söndag brukar det vara uppemot ett 30-tal här, berättar Jakob.

I sommar håller man backen öppen varje söndag 10-16, och för den som vill prova förfogar man från och med i år även över ett halvdussin cyklar som går att hyra.

– Allt arbete sker på ideell basis och än så länge har vi inga stora intäkter. Men i den bästa av världar kommer det så småningom att ge lite pengar så att vi kan fortsätta att utveckla anläggningen, säger Jakob Andersson.

Text och foto: Ulf Wikström