Umeåborna Lasse och Kerstin Eldebrandt, bördiga från Kiruna, har tagit över och driver nu Burträsk Värdshus.

Lasse har tidigare bland annat arbetat vid Rikspolisstyrelsen i Kiruna som systemutvecklare för ATK (automatisk trafiksäkerhetskontroll, eller fartkameror). Idag sysselsätts ett 70-tal personer i Kiruna med den verksamhet.
Kerstin har bland annat arbetat i många år inom LKAB i Kiruna.
När de tog pension för två-tre år sedan flyttade de till Umeå. Dessutom har de en sommarstuga i Mjödvattnet.
- När vi åkte in till Burträsk för att handla, för några månader sedan, så såg vi skylten ”till salu” vid värdshuset. Vi tyckte att det verkade spännande, dessutom hade vi funderat på att börja med någon verksamhet, säger Kerstin.
De tog kontakt med mäklaren och från och med februari är de alltså nya ägare av Burträsk Värdshus.
- Vi har båda haft företag, men har ingen erfarenhet av den här branschen. Därför förlitar vi oss på den befintliga personalen som följer med. Vi är ny 4,5 anställda men räknar med att anställa ytterligare en kock. Vi har bestämt oss för att satsa några år på detta, säger Lasse.
Makarna Eldebrandt har utökat öppettiderna bland annat på fredags- och lördagskvällarna. Dessutom har de fått önskemål om att arrangera pubkvällar några gånger.
Lördag 8 februari arrangeras en premiärdag, med speciell premiärmeny. Då blir det också levande musik. Läs mer på Burträsk Värdshus hemsida.
Lasse Eldebrandt är själv trubadur. Han sjunger och spelar gitarr och munspel i ett band i Umeå, även om han tagit time out från bandet i vår.
- Vi behåller lägenheten i Umeå men ska sälja stugan i Mjödvattnet. Vi ska i stället att bo här på värdshuset då vi är i Burträsk, säger Lasse.
Både Kerstin och Lasse ser fram emot att lära känna Burträskarna och ser positivt på att samarbeta med andra företagare på orten.

Waldemar Mellquist, text och foto