Folkparksdöden har dragit fram som en farsot över landet, men i Bursiljum har dock parken överlevt mycket tack vare bybornas engagemang. I sommar fyller Bursiljums folkpark 70 år, och det ska naturligtvis firas.

Mängder av ideella arbetstimmar har lagt grunden till parkens fortsatta existens och idag är den en av de få riktigt genuina parker som finns kvar.
- Det är ganska fantastiskt att den varit i bruk sedan 1944 och att det dansats här varje sommar sedan dess, säger folkparksföreningens ordförande Lena Björklund.
När Brolle i sommar ger sig ut på vägarna igen med sin Rock’n roll on tour, så finns Bursiljum naturligtvis med.
- Så länge jag turnerar i folkparkerna kommer jag alltid att åka till Bursiljum, det vill jag lova. Det är en sådan skön stämning där och sedan är det ju lite av hemmaplan, säger Brolle till Västerbottens Mellanbygd.
För många blir Brolles besök sommarens höjdpunkt i parken, även om programmet också innehåller en del andra arrangemang. Starten blir på midsommardagen då folkparksföreningen för första gången på många år arrangerar en dans i egen regi.
Senare under sommaren ska naturligtvis parkens 70-årsjubileum uppmärksammas.

Text och foto: Ulf Wikström