Burträsk marknad 2014 börjar tisdag 1 juli och pågår i tre dagar. Burträsksvängen pågår 2-4 juli och fortsätter med spelmansstämma 11-13 juli. Hans-Ove Forsell och Göran Lindgren (bilden), som bl.a. jobbar med ”svängen”, hoppas på bra väder i Burträsk.

Marknadsgeneralen Ewa Burström väntar cirka 140 försäljare till marknaden. En nyhet i år är det ”minilekland”, med bland annat en hoppborg, där barnen kan göra av med överbliven energi. Det kommer att placeras nere vid busstationen. Och just när det gäller busstationen så har Ewa en vädjan till alla marknadsbesökare.
– Parkera inte på busstationen, den är enbart till för bussar.

Burträsksvängens spelmansstämma inleds i år med invigningen av den samiska sommarmånaden Giessie, kontemplationens årstid. Det blir en hel del musik med samiska förtecken, men även en blandning av folkmusik, drängablues och bonnajazz.

Årets upplaga av Burträskssvängens spelmansstämma får en något annorlunda inledning. På fredagskvällen kommer nämligen en av de åtta samiska årstiderna, Giessie, att invigas. Det innebär att programmet utökas med en kväll där programmet till stor del kommer att domineras av musik med rötter i den samiska kulturen.

Under kvällen kommer publiken bland annat att kunna lyssna till Elina Israelsson från Malmberget och Jörgen Stenberg från Malå. För många i Burträsk med omnejd är Jörgen sedan tidigare ett välkänt ansikte då han vintertid har sina renar i bygden.

Men kvällen kommer även att bjuda på ett band utan någon samisk koppling. Det handlar om The Original Swedish Arvika Blues Brakers, ett gäng med ett nygammalt sväng där blandningen av folkmusik, drängablues och bonnajazz skapar ett helt nytt sound, ”Skandinavian Old-time”.

– De spelar en jättehäftig folkmusik. Det blir en hög dignitet på fredagsarrangemanget och jag tror det kan komma mycket folk, menar Hans-Ove Forsell.

Text och foto: Ulf Wikström