I fyra år har Elisabeth och Björn Furuli drivit sin hallonodling i Andersvattnet utanför Burträsk. Över 4000 plantor trängs om plats i de raka raderna som fyller upp åkern.

Den tunga vintern och den kalla våren har varit hård mot hallonriset. De plantor som i vanliga fall är över metern såg länge ut att knappt klara sig upp till knähöjd, men nu med värmeböljans hjälp har de återigen börjat få kraft och växer stadigt uppåt.

Fast odlingar av olika sorter inte är något nytt för trakten så är ändå Elisabeths och Björns hallonodling den enda i sitt slag. Idén till att de startade sin verksamhet föddes av att de på sina ägor hade en hel del outnyttjad mark som det vore bra att kunna använda. Så de bestämde sig för att undersöka om det inte skulle gå att börja odla någonting.

Varför att det blev just hallon, det vet de knappt själva.

– Vi hade ingen erfarenhet av denna typ av odling, berättar Elisabeth.

– Jag hade hållit på en del med trädgård. Blommor och liknande. Men så när idén om att börja odla dök upp, ja då blev det bara hallon.

Efter beslutet reste de runt en del i Björns hemland Norge, för att få lite inspiration och tips. Sedan satte de igång och idag säljs allt som de kan få fram. En del av skörden levereras till Konsum i Burträsk men de flesta kunder väljer att åka ut till gården i Andersvattnet för att plocka själva. Det handlar då inte bara om hallonplockning utan många ser det också som ett utflyktsmål.

– Vi brukar ha öppet hus på helgerna. Men annars måste man boka tid för att vi ska kunna garantera att det finns bär, säger Elisabeth.
– Vi har flera kunder som återkommer år efter år. Många av dem är hitresta från andra delar av landet och kommer hit som en del av semestern. De har med sig fika och stannar hela dagen. Bara sitter här och har det trevligt bland alla hallonen.

Text och foto: Evelina Tjärnström