Bilden: Erland Segerstedt fotograferar Sture Andersson i Grantjärn. (Foto: W Mellquist)

I år har ovanligt många journalister besökt Grantjärn utanför Kalvträsk. Anledningen är det stora intresset för Sture Anderssons verksamhet i byn.

Sture driver företaget Burträsk Deli, och har byggt två rökbastur i Grantjärn. Hans morfar byggde den första rökbastun i byn redan på 1940-talet och den finns fortfarande kvar, även om den inte används idag.
- Det är med stolthet som jag för traditionen härifrån vidare. Det här är ett hantverk och ingen fabrik och då är det bara positivt att ligga på landsbygden, säger Sture till Ulf Wikström, Västerbottens Mellanbygd, 20 augusti 2014.
Fler journalister har besök Grantjärn, bland andra Lars Eriksson, som publicerade sitt reportage i Norran för en tid sedan. Frilansjournalisten Erland Segerstedt har också dokumenterat Stures verksamhet i bilder. Erlands bilder går att se och beställa på Erlands hemsida (skriv fläskrökaren i sökrutan).
Sture har också varit drivande när det gäller tillkomsten av Burträsk saluhall, som ger fler möjlighet att utveckla småskalig livsmedelsproduktion och få avsättning. Stures rökta produkter finns naturligtvis att köpa på saluhallen i Burträsk.