Under december månad röstade allmänheten fram Årets Burträskare 2014. Nitton personer, elva kvinnor och åtta män med anknytning till Burträskbygden, hade nominerats. Nästan 600 personer röstade, och 25 procent av rösterna gick till vinnaren Karin Wiksten, Åbyn, Burträsk.

Karin är veterinär i Burträsk och har nyligen öppnat filial i Norsjö, men hon är också fårägare med egen lammproduktion.
För drygt ett år sedan tog Karin initiativ till att starta en saluhall i Burträsk.
De som nominerade Karin till utmärkelsen Årets Burträskare 2014 lyfter bland annat fram att hon är initiativtagare och eldsjälen bakom Burträsk Saluhall och att hon har fått konsumenter att förstå värdet av närodlat och lokalproducerat.

Hur känns det att bli Årets Burträskare?
- Det är roligt, men jag blev förvånad över att just jag blev vald. Det var så många andra nominerade som gör bra saker, men jag förstår också att saluhallen uppfattas som en bra grej.

Hur fick du idén till en saluhall?
- Jag har alltid vurmat för mat som produceras lokalt här i bygden. Det går inte i längden att det ska stå ICA eller Coop på alla produkter. Jag hade också sneglat på Nävarnas Hus och tänkte att vi kanske ska göra något liknande, men med livsmedel. I stället för att alla ska ha egen försäljning så samsas vi och säljer från ett ställe.

Karin hade redan ett hus i centrala Burträsk och tyckte inte det kändes bra att slå igen skyltfönstren och göra lägenhet av gamla Blomsterhörnans affärslokal.

- Vi drog igång i samband med vintermarknaden 2014. Många ställde upp och hjälpte till så att vi kom igång med lokalen. Vintermarknaden var ett bra tillfälle med många människor i rörelse och det var också många som ville vara med från början. Alla var med och mejslade fram idéer och vi har verkligen haft roligt.

Idag är saluhallen öppen tre dagar i veckan, torsdag-lördag.
- Det vore inte möjligt om vi inte delade på jobbet. Den ekonomiska föreningen har 12 medlemmar och vi har en liten styrelse med korta beslutsvägar. En gång i kvartalet har vi ett större medlemsmöte.

Karin tycker att det är trevligt att hon nu fått utmärkelsen Årets Burträskare 2014, även om hon gärna undviker att stå i centrum.
- Men jag har ändå fått vara en riktig linslus i år, säger hon och skrattar.

Årets Burträskare 2014 uppmärksammades 23 januari kl. 14.00 i Nävarnas Hus i samband med berättarkafé. Diplom och blommor överlämnades av Mattias Jonsson, ordförande i BBU (Burträskbygdens utveckling) som arrangerat omröstningen.

Foto: Waldemar Mellquist