Christina Olsson, ordförande i Nävarnas Hus, har just kommit hem från Skåne där hon firat sin 70-årsdag tillsammans med make, barn och barnbarn. Där  nere blommade körsbärsträden, berättar hon lyriskt när vi träffas i just Nävarnas hus över en kopp kaffe.

Där  nere blommade körsbärsträden berättar hon lyriskt när vi träffas i just Nävarnas hus över en kopp kaffe.

-Jag skulle vilja att asfalten fick blomma även i Burträsk, säger Christina och önskar att hela Köpmangatan fick mera färg. Hon uppmanar därför alla affärsidkare att plantera blommor och därtill låta barnen sätta färg på stråket i syfte att göra gatan attraktiv igen.

Christina arbetade tidigare som specialpedagog på Naturbruksgymnasiet men tänkte inte mata några duvor i parken när hon gick i pension 2010. Jag ville bli elev, berättar hon och sökte till Edelviks konstkurs.

Christina är en eldsjäl. Hon har många idéer och genomför en hel del. Som när hon under våren 2011 planterade en tanke hos sina kurskamrater; att starta ett café där de kunde saluföra sina hantverksalster.

Sagt och gjort. I maj 2011 hade 16 personer, de flesta mogna kvinnor, fattat sitt beslut. Tore Andersson upplät sitt gamla café till en förmånlig kostnad, gruppen satsade 400 kronor var och på en vecka hade möbler och husgeråd samlats in och 1 juni samma år kunde Nävarnas Hus öppna sina portar.

Överskottet från caféverksamheten bekostar hyra och nödvändiga investeringar såsom en handikappramp, kyl och frys med mera.

I dag är 40 utställare anslutna till huset. 18 personer uppdelade i tre arbetslag jobbar ideellt med att hålla verksamhetens igång med allt vad det innebär; baka, städa, driva studiecirklar med mera.

Varje fredag klockan åtta är det fullsatt i fiket. Gomorron Burträsk samlar frukosthungriga , tre hantverkscirkla r har dragits igång liksom en skrivarcirkel och en musikcirkel (de två sistnämnda leds av just Christina). Varannan fredag eftermiddag ordnas kulturcafé också det välbesökt.

Det ideella arbetet belönas med lunch ibland på Värdshuset, julbord och, om ekonomin tillåter, nån studieresa till någon liknande verksamhet.

Risk för att det blir för mycket, undrar jag.

-Nej vi hjälps åt, intygar Christina som också är medlem i Nävarnas husband. Trion uppträder numera endast på Nävarnas hus. Som gammal musiklärare har Christina fått fart på fingrarna igen och hanterar såväl klaviatur som fiol.

I sommar kommer Nävarnas Hus att hålla öppet onsdag-lördag.

Text: Ylva Hedquist Hedlund, Foto: Waldemar Mellquist