Burträsks Må Bra-grupp har ordnat en naturstig för barn, uppe vid Naturbruksgymnasiet i Norra Åbyn, Burträsk. Idén bygger på att föräldrar/vuxna följer barnen runt Vilse-stigen så att barnen får träna i hur de beter sig om de går vilse.

Varje år går cirka 700 barn vilse i naturen. Detta kan undvikas genom att lära barnen hur de ska uppträda i skogen. Civilförsvarsförbundet har genom sin satsning ”Hitta Vilse” en bra metod för att lära barnen hur man ska uppträda om man råkar gå fel och inte hittar hem igen.
Hitta vilse består av en naturstig med stationer och ett aktivitetsmaterial som innehåller en pysselbok och lite prylar som etiketter, diplom, ryggsäckar med mera.
Vid Naturbruksgymnasiet finns nu en ”Hitta vilse-stig” som bygger på Civilförsvarsförbundets koncept. Stigen är bara några hundra meter lång och är öppen varje dag. Regelbundet efter stigen finns stationer med anvisningar som man ska följa. Material finns naturligt i skogen, så är uppgiften att krama ett träd, så är det bara att gå till närmaste träd, ska man lägga ut signaler, så letar man pinnar o s v.
Promenaden tar kanske max 20 minuter, men stressa inte. Tänk på att det är utevistelsen i skogen som är viktig, inte att klara av stigen så snabbt som möjligt.
Så packa väskan med lite fika och ta en promenad med era barn.

Karta