Burträsksvängens 40-årsjubileum 10-12 juli 2015 inleds med jubileumskonsert på fredag. På scenen Thomas Andersson och Markus Falck, samt JP Nyströms. På lördag bland annat korande av årets hedersspelman.

Detaljerat program hittar du på burtrasksvangen.nu och i kalendern här på burtrask.se.

Läs Robert Tedestedts historiska tillbakablick om hedersspelmännen:

”Korandet av en hedersspelman blev från begynnelsen ett signum för Burträsksvängen.
Den charmerande Hjalmar Sandberg från Rosvik, med sin keps från Piteortens lastbilscentral, vann publikens gunst under den allra första svängen 1976.

På stående for nappade pionjärårets arrangörer på den idé som dragspelaren Åke Sandström från Ålidbacken, Umeå, presenterade under pågående spelmansstämma.

Idén hade Sandström hämtat från folkmusikfestivalen i Kaustinen (Kaustby) i Österbotten, som växte sig intressant i folkmusikkretsar under mitten av 1970-talet.

Istället för en mesteri pelimannit – en mästarspelman – blev en årlig hedersspelman Burträsksvängens variant. Här skulle fler faktorer än det rent tekniska premieras, och så har det fortsatt.

Traditionsbärare som bevarar en låtskatt och för den vidare är ett kriterium som gällt för de flesta hedersspelmännen.

Ceremonin med hedersspelmannen har varit en höjdpunkt i scenprogrammet. För flera husbehovsspelare med det egna köket som scen och salong, blev kontakten med en tusenhövdad publik i Burträsk en oförglömlig halvtimme of fame.

Andra har varit rutinerade scenrävar med erfarenhet från stora sammanhang. Gemensamt för alla hyllade är att utmärkelsen har varit uppskattad.

Flera i det celebra sällskapet hedersspelmän har varit återkommande artister på Burträsksvängen.

Vem minns inte den lilla damen med den stora rösten – Verna Jonsson från Stöde – som sjöng Fiolen Min så tårarna trillade på publikens kinder? Eller Sören Johansson från Dorotea som spelade fiol så rent? Eller Svante Lindqvist som frontat JP Nyströms otaliga gånger från Burträsksvängens scen.

Eller alla profilerna i Burträsk spelmanslag som alltid fanns till hands på midsommarfesterna, Fallens Dag och Burträsksvängen – och plötsligt en dag var de borta med sina låtar för alltid. Saknade – men vi minns dem ännu vi som var med.

Årets hedersspelman blir Siw Burman, Lycksele, med djupa musikaliska rötter i Lappvattnet, Burträsk. Dessutom har alla hedersspelmän som är i livet inbjudits till en speciell minneskonsert. Ett unikt möte! ”

Text: Robert Tedestedt

Listan över alla hedersspelmän:
Hjalmar Sandberg (1976), Manfred Arnqvist, Herbrand Lindgren, Lars Persson, Konrad Karlsson, John Werner Johansson, Sven Högström, Melker Enqvist, Gunnar Persson, Gunnel Olofsson, Sune Johansson, Eugenia Norén, Elsa Siljebo, Gunnar Johansson, Oskar Holmgren, Sigrid Amkoff, Sigvard Boman, Åke Holmström, Brynolf Johansson, Verna Jonsson, Sören Johansson, Ole Hjort, Holger Hansson, Mats Holmgren, Åke Sandström, Herman Larsson, Svante Lindqvist, Dick Lindqvist, Sigurd Larsson, Ard Lundberg, Magnus Holmström, Thomas Andersson, P-O Nyman, Henry och Mauritz Burman (postumt), Lennart Jaktlund, Gösta Pettersson, Rune Sehlstedt, Gösta Wikström, Carina Bergström och Siw Burman (2015).