Att få en gata uppkallad efter något man skapat är och förblir nog en dröm för de flesta. Men en som kommer att få uppleva det är Margareta ”Meta” Andreasson, Burträsk, en av våra betydande Västerbottensförfattare vars alster ofta är skrivna på Bondska.

-Jag känner mig verkligen hedrad, utbrister Meta när vi träffas hemma i hennes lägenhet med svindlande utsikt ned mot Burträsket.

- Tänk att lilla jag, tillsammans med namn som Sara Lidman, Torgny Lindgren och P-O Enkvist, ska få namnge en gata. Det är ofattbart!

Gatan det handlar om ska heta Klätterträdet och kommer att ligga i Eriksberg, det nya bostadsområdet som just nu byggs inne i Skellefteå. Klätterträdet heter en av Metas diktsamlingar, som med åren kommit att bli hela 11 stycken.  Hennes långa författargärning utgörs av, förutom diktsamlingar, visor, texter till böcker av skönlitterär karaktär och otaliga andra skriftalster. Sedan 1984 är det hon som skrivit alla texter till sångerna i Kvarnspelet, ett bygdespel som varje sommar framförs på Bondska inför tusenhövdad publik.

-Just Bondskan ligger mig varmt om hjärtat och jag tycker det är viktigt att hjälpa till att bevara den. Det är också de Bondska dikterna som människor helst vill höra när jag åker runt i bygderna och framträder på olika arrangemang.

Redan så fort Meta kunde skriva präntade hon ned sin första dikt som handlade om katter. Sedan har det bara fortsatt genom åren.

-Ofta har dikterna kommit till i vardagen när jag sysslat med något. Några av mina mest kända dikter har skapats under de tidiga timmarna ute i ladugården med korna trivsamt råmande omkring.  Eller ibland har de kommit till mig när jag kört bil, vilket min man oroade sig för eftersom han inte förstod hur jag  kunde  koncentrera mig på trafiken och samtidigt dikta. Både glädje och sorg har fångats i ord. Mina kära barn och barnbarn förekommer också ofta i mina alster. Genom årens lopp har de gett mig mängder med uppslag. Skriva kommer jag alltid att göra så länge jag orkar ty det är en oerhörd glädje och rikedom i mitt liv.

På frågan om det blir fler böcker framöver så svarar Meta,

- Det finns dikter så det räcker och blir över till flera böcker, men vi får se hur det blir. Jag och en av mina döttrar har så smått börjat se över materialet och kanske blir det ytterligare en diktsamling.

Metas böcker går bl.a. att köpa hos Nävarnas Hus i Burträsk samt direkt av författaren själv. 

Text och foto: Margita Tjärnström