Sedan tidiga barnsben har Karin Lindberg, Mjödvattnet, älskat att handarbeta. Redan som liten flicka stickade hon en kofta till sin docka och på den vägen har det sedan fortsatt.

Hur många alster det har blivit under årens lopp har Karin ingen aning om, men åtskilliga har skapats av hennes flinka fingrar. Att göra ett besök i Karins lilla syateljé i det hus i Mjödvattnet där hon och henne man bor är en sagolik upplevelse. Längst väggarna trängs mängder av hantverk i form av vepor i makramé, frivoliteter*, stickade babykläder, knapphalsband, handsydda klänningar, broderier av olika slag och mycket, mycket mer.

I mitten av ateljén står en vävstol där en trasmatta är på väg att växa fram, i en annan del av rummet finns en mindre väv som ska bli till en vacker bordlöpare. Förutom allt detta finns här och där små skrin med knappar och band som Karin samlat på sig. För den som gillar vintage så är allt som finns i gömmorna här, en riktig guldgruva.

– Jag har en tendens att spara saker, så som även min mor gjorde, och därför har jag samlat på mig en hel del sybehör och knappar, berättar Karin leende. Det är roligt att ha kvar, det blir till en sorts minnen. Man minns att just de knapparna satt på den klänningen eller på den blusen man bar vid ett speciellt högtidstillfälle.

Under en period tog Karin på sig syuppdrag till kunder runt om i bygden. Från var och en av dessa plagg har Karin sparat en liten bit tyg som hon klistrat in i en bok med årtal och vem som hade beställt plagget som tyget kom ifrån. Lite bevarad modehistoria från trakten.

Nuförtiden är Karin starkt engagerad i Nävarnas Hus i Burträsk, som drivs av ett sextiotal hantverkare från trakten. Där säljer hon en del av sina alster, bland annat sina populära bakdukar med uttryck på bondska.

 * Frivolitet är ett spetsarbete, som består av vänster- och högerknutar utförda med hjälp av den skyttel på vilket garnet är upplindat. (Wikipedia)

Margita Tjärnström