Karin Axelsson, Bygdsiljum. Spindeln i näten. För det är inte bara ett nät hon är involverad i. Sedan 2002 VD, eller som hon själv vill kalla sig, platschef för BUAB, Bygdsiljums utvecklingsaktiebolag.

Vi träffas hemma hos Karin på Bygdegatan i Bygdsiljum. Hon har just cyklat hem från jobbet, Punkten, bara några hundra meter bort. För att få en ostörd pratstund. Men mobilen ringer ganska snart. En eventuell vattenskada i en av BUAB:s lägenheter. Jo, jag förstår, jag ska ordna så att du får hjälp , svarar Karin positivt och energiskt.

Och det är det hon är känd för, positiv och energisk, inget sitter fast, hon tar på sig uppdrag efter uppdrag och har en fot med i det mesta som händer i Bygdsiljum, eller borde hända . För hennes uppgift är ju också att utveckla bygden.

Karin har varit med sedan starten. BUAB bildades av företagare, ideella organisationer och privatpersoner när Skebo, Skellefteås kommunala bostadsbolag, önskade kallställa ett antal lägenheter i byn. Då reagerade ortsborna och tog saken i egna händer. I dag är BUAB:s huvudsakliga uppgift att sköta och hyra ut fastigheter så att hyresgäster och övriga bygdsiljumbor får en bra och trivsam miljö att leva och utvecklas i.

I Bygdsiljum bor cirka  375 personer men 380 jobbar där. Karin som är född och uppväxt på Ekerö i Stockholm kom till Bygdsiljum via Gummark och Skellefteå  1991 med andra barnet i magen.De tre sönerna är utflyttade fast den äldsta bor med sin familj i byn , maken som är säljare är borta en del , men kommer hem när vårt samtal närmar sig slutet

Hjärtefrågan just nu är dock projektet hållbara sociala servicepunkter, ett uppdrag genom engagemanget i Skellefteå byautvecklingsråd. Här får Karin resa runt till olika byar och entusiasmera till att starta knutpunkter, ställen där människor kan träffas, äta tillsammans eller bara umgås. 

Karin sitter förstås i styrelsen även där och blir på så sätt ytterligare en tråd i spindelnätet för att människor ska kunna trivas och få förutsättningar att bo kvar i sin bygd.

En sann logistiker har Karin också kallats. Jo, jag gillar att ha kontroll, att få saker att hända. Kassörskapet har hon tagit på sig i fem mindre föreningar, vilket naturligtvis inte ger någon inkomst. Men hon är skolad i den ideella världen, i sin ungdom var hon aktiv i centerns ungdomsförbund. Och ung är Karin fortfarande, till våren blir hon 50 och tycker att de 60 procent hon jobbar åt BUAB gärna kan utökas med något annat jobb också.

Jag håller på att lära mig säga nej  när det blir för mycket av det ideella , hon vet vad hon talar om efter att sakta återhämtat sig efter att för flera år sedan mött den så kallade väggen.

Ibland cyklar jag hem från jobbet och sätter mig i arbetsvrån hemma för att skriva färdigt en projektansökan eller i fåtöljen och bläddrar i en inredningstidning. Avkoppling är också familjens senaste projekt, bygget av fritidshuset vid Bygdeträsket.

Och då lämnar du mobilen hemma, undrar jag . Nja, jag måste ju gå att nå för alla våra hyresgäster säger Karin och smakar lite extra på ordet MÅSTE.

Text och foto: Ylva Hedquist-Hedlund