Edelvik och Burträsk hör ihop. Fungerar inte Burträsk så kan Edelvik inte rekrytera elever.

-Det är så jag ser på mitt jobb som rektor. Att finnas med i samhället och att öppna skolan för samhället, säger Per Larsson.

Han tittar ut genom fönstret i sitt arbetsrum och pekar mot staketet som omgärdar skolan, ett staket som han rent bildligt menar måste rivas.

Han har varit med länge och funderat mycket på hur han vill ge plats för människor från hela landet och också hela världen.

När det förra året blev akut brist på bostäder för nyanlända så var det en självklarhet att erbjuda rum på skolan och där bor fortfarande ett antal flyktingar.

För 22 år sedan kom han till Burträsk. Anställdes som lärare i svenska och religion. Idag är Per Larsson rektor sedan 2009.

Men att det blev Burträsk var inte givet däremot att det skulle bli en folkhögskola han ville till var klart.

Per växte upp på en gård i Uddevalla, utbildade sig till lärare i Uppsala och har också hunnit med ett studieår på just folkhögskola, i Hjo. Men att han skulle ägna sig åt lärarjobbet var inte heller helt givet för han har också läst en hel teologiutbildning i syfte att bli präst. Men så blev det inte.

Nu är han fast i Burträsk, bor med hustru och tre barn på orten.

-Jo, jag är engagerad men betraktar mig inte som en eldsjäl. Är fostrad i att göra rätt för mig. Tar inte med mig jobbet hem, men jobbar på mellan åtta och fem och som rektor har jag förstås alltid mobilen på.

Att göra rätt för sig avspeglar kanske när han fick frågan om att ta över som rektor, svaret behövde inte vänta på sig, som studierektor kunde kan verksamheten rätt väl och svaret blev ja.

När fotbollsföreningen letade ny ordförande för de hundratalet aktiva fanns ingen given kandidat, men Per tog på sig jobbet fast han inte själv är någon bollfantast.

Idag är det bara yngsta dottern som är aktiv.

Att öppna skolan mot samhället är en viktig drivkraft för Per. Folket hus hänger intimt ihop med skolan och för några år sedan drog man igång filmvisningar för barn och vuxna.

Traditioner är viktiga, menar Per som själv ska fira en sådan med familjen. Men också att visa alla elever vikten av såväl semlor till fettisdagen som våfflor till våffeldagen samt förstås de traditionella högtiderna kring advent.

Skolan firar just nu sin 75-åriga tillvaro, Per har funnits där i 22 år. Hur framtiden ser ut för honom själv vet han inte, men just nu är han trygg med att skolan och hans roll som rektor betraktas som en del mitt i om inte världen så mitt i en utveckling.

Text och foto: Ylva Hedquist Hedlund