Under december röstade allmänheten fram Årets Burträskare 2016. Nio kvinnor och sju män, med anknytning till Burträskbygden, hade nominerats. Allra flest röster fick Valdemar Pettersson, Brännbergsliden.

Liksom tidigare år var det närmare 600 röstande. Årets Burträskare 2016 presenterades och hyllades i samband med säsongspremiären av filmvisningarna i Burträskarnas Hus. Diplom och blommor överlämnades av Pär Johansson, vice ordförande i Burträskbygdens Utveckling (BBU) som arrangerar omröstningen.

Valdemar Pettersson nominerades framför allt för sitt engagemang och sina insatser i Majblommeföreningen, men även för arbetet i nätverket Burträsk Tillsammans.

Hur känns det att bli framröstad som Årets Burträskare?
– Det var oväntat men också väldigt trevligt att bli uppmärksammad för det man gör. Jag har ju varit ordförande i Majblommeföreningen i åtminstone 15 år. Det kan till och med vara längre.

Varför har du engagerat dig?
– Jag tycker det är viktigt att göra något för barn och ungdomar i vårt närområde. Inget barn ska behöva bli utanför. Prio ett är att hjälpa enskilda barn. Majblomman är barnens blomma, och barn hjälper barn genom att sälja blomman.

Hur hjälper ni barn rent konkret?
– Vi är verksamma i Burträsk, Bodbysund, Bygdsiljum och Skråmträsk och har bra kontaktnät på skolor och förskolor. Även skolsköterskor och rektorer är med. Vi förser skolorna med material och på olika sätt kan vi hjälpa barn med föreningsavgifter, skidor, kläder och bidrag för att de ska kunna delta i utflykter och skolresor.

Det handlar inte enbart om försäljning av majblommor. Valdemar berättar att föreningen glädjande nog fått in massor av penninggåvor de senaste åren.

Under många år var Valdemar Pettersson aktiv i scoutkåren i Burträsk. En period var kåren i Burträsk näst störst i Västerbotten, med 120 barn och 17 ledare.

– När scoutkåren upphörde med arbetet i Burträsk fortsatte många av ledarna med ideellt arbete i Majblommeföreningen. Det är så enkelt. Vi känner varandra och har samma grundsyn om barn, säger Valdemar.

Majblommeföreningen ingår i nätverket Burträsk Tillsammans, som bland annat arbetar för att hålla liv i  traditioner för barn och vuxna, som valborgsmässoafton, skyltsöndag och liknande. Även här har Valdemar Pettersson ett starkt engagemang.