Fiske är en av landets största fritidssysselsättningar och sommaren den rätta tiden att låta intresset få fritt spelrum. Fisket i Norrland präglas starkt av outforskade vidder och minimal konkurrens, och det gäller även fisket i Burträsk med omnejd.

Fisket i Burträsk omfattas av en handfull fiskevårdsområden, som grovt räknat täcker ett område på 5 x 3 mil, från Bygdsiljum i sydöst fram till Norsjö kommungräns bortom Kalvträsk i nordväst. I Bureälvens Övre FVO ingår Burträsket, där den för Norrland så sällsynta gösen finns. Sedan 2014 finns det restriktioner på gösfisket för att på sikt höja artens medelvikt.

– Våra vatten ska locka sportfiskare med fiske i högsta klass, och rekreation för familjen, säger FVO:ets ordförande Anders Öhlund.

”Västerbottens landskaps största sjö och största gäddor” är devisen för Stora Bygdeträskets FVO, som förutom den stora huvuddestinationen även består av ett stort antal vatten, från Bygdsiljum och ända fram till järnvägen vid Åsträsk.

Under 2017 blir Stora Bygdeträsket mer tillgängligt, då två nya båtnedfarter anläggs, meddelar Rolf Karlsson.

Kring Kalvträsk finns ett stort utbud av sjöar med starka bestånd av abborre och gädda.

-Vi satsar just nu extra mycket på gäddfiske i Hemträsket och Lill-Holmträsket, med brytning av nya vägar, bilplatser och vindskydd, säger Mats Persson, ordförande i både Kalvträsks och Avaberg/Holmsunds FVO.

Ola Nordström är en del av ett kompisgäng från Skåne, som på somrarna brukar bo i ett hus i Röjnoret och utforska vattnen kring Burträsk och Kalvträsk.

-Det är fantastiskt fint och verkligen många vatten att utforska, vilket är riktigt kul. Midnattssolen är ”något annat” också. Verkligen häftigt att kunna fiska mitt i natten eller lite när andan faller på, konstaterar Ola.

Kontakter:

Anders Öhlund, Bureälvens Övre FVO, 070-5311708.

Rolf Karlsson, Stora Bygdeträskets FVO, 073-0680754.

Mats Persson, Kalvträsk och Avaberg/Holmsunds FVO, 070-3209020.

Text: Morgan Bohman. Arkivbild: David Wiksten.