Bilden: Mattias Berg (i mitten) är vd för Burträskkött och Bastuträsk Chark, här flankerad av delägarna Jonny Lindberg och Fredrik Lind.

Leende odlingslandskap. Betande kor. Välskötta jordbruk som producerar vår mat.

Motiven ingår i Burträskbygdens självbild. Men om den bilden ska vara verklighet i framtiden beror på konsumentens val. Billig skinka från Danmark eller en något dyrare läckerbit från Burträsk?

Livsmedelsmarknaden styrs av de stora aktörerna. Den lokala livsmedelsproduktionen får kämpa för sina andelar, konstaterar Johan Bellgran, marknads – och produktchef på Bastuträsks Charkuteri och systerbolaget Burträskkött.

Charkuteriet i Bastuträsk har funnits i över hundra år, och har vunnit många pris för sin korv och sina charkvaror. Det lilla, privata slakteriet i Burträsk är nästan nytt – det har funnits till i två år – och i våras köpte Bastuträsk Chark in sig som huvudägare i Burträskkött.

Samarbetet med Burträsk innebär att hundra procent av våra råvaror produceras av lokala gårdar. Vi vet att allt kött som levereras till oss och vidare ut i butiksledet, baseras på närodlat foder, stallar av högsta klass och minimala transporter för levande djur och färdiga produkter, säger Mattias Berg, vd för både Bastuträsk Chark och Burträskkött.

Visionen är att fler lokala livsmedelsproducenter vill bli en del av kvalitetsgarantin hundra procent Västerbotten.

Delägare i Burträskkött är även bonden Fredrik Lind och styckmästaren Jonny Lindberg. Fredrik föder upp sina grisar bara ett par kilometer från slakteriet. Men lönsamheten i den svenska grisproduktionen har länge sviktat, på grund av svår konkurrens från utlandet.

Man presterar bäst med kniven på strupen, reflekterar Fredrik Lind med ett snett leende.

Intresset växer för lokal mat. Det bekräftas också av en annan affärsidé: Burträsks saluhall. I samhällets centrum samverkar ett dussintal lokala producenter med försäljning av kött, ägg, bröd och andra livsmedel från sina egna gårdar.

– Vi har kört enkomt från Robertsfors för att få tag på rökt sidfläsk här i saluhallen. Det är salt och gott, säger en lördagskund som vill vara anonym.