Filmtajm igen i Burträskarnas hus! Och det är Robert Gustafsson som inleder höstsäsongen 2017 söndag 1 oktober med sin gubbe i Hundraettåringen som smet ifrån notan och försvann.

Hundraettåringen som hade premiär i julas har hittills setts av över 400 000 biobesökare och är den mest publikdragande svenska filmen under året.

Även smalare filmer tar plats i det starka programmet.

– Och vi fortsätter med att visa alla filmer kl 15.00 på söndagarna. Det har blivit en populär visningstid, säger Robert Tedestedt, ordförande i Burträsks folkets husförenings styrelse.

Föreningen driver sin biograf som en filmklubb, där alla kan bli medlemmar. För 150 kronor
kan en medlem se tolv filmer – till priset av drygt en ordinär biobiljett alltså. All annonsering sker via burtrask.se och i de programblad som delas ut vid entren, där betalning sker via Swish eller kontant.

– Vi har en stabil stampublik, men önskar att det kommer fler nya besökare. Filmerna är nya och fräscha, och nu är surroundljudet fixat i salongen, säger Robert Tedestedt.

Amanda Kernells hyllade film Sameblod (2016), har vunnit priser vid filmfestivalerna i Venedig, Toronto och Göteborg. Filmen är delvis inspelad i Hemavan, och har fått enormt
gensvar. Söndag 8 oktober.

Skönheten och odjuret (2017) är en omgjord live actionversionen, baserad på den gamla sagan och tecknade filmen från 1991. Söndag 15 oktober.

Det prisbelönta norska dramat Kungens val (2016) är baserat på de kritiska dagarna våren 1940, när kung Hakon VII ställs inför ett svårt val sedan Tyskland ockuperat landet. Filmen har setts av över 700 000 norrmän. Söndag 22 oktober.

En svensk klassiker – Picassos äventyr från 1978 – visas som en hyllning till nyligen bortgångne Hans Alfredsson, som gör en av huvudrollerna. Söndag 29 oktober.

Lego är byggklossar. Men nu gör Lego succé även på film. Den datoranimerade superhjältekomedin Lego Batman Movie (2017) visas söndag 5 november.

Den färgsprakande och musikaliska dramakomedin La la land (2016) är en Hollywoodrulle av klassiskt snitt. Belönades i våras med sex Oscars och sju Golden Globes. Söndag 12 november.

I det prisbelönta, franska kärleksdramat Frantz (2016) blandas det svartvita fotot med färg. Efter första världskriget, möter en tysk krigsänka en fransk soldat på den stupade fästmannens grav… Fem poäng och ”något av det bästa som kan ses på bio” är kritikernas samlade betyg. Söndag 19 november.

Det iranska dramat The Salesman (2016) vann en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film 2017 – och blev en världsnyhet när regissören Asghar Farhadi vägrade ta emot priset i protest mot president Donald Trumps inreseförbud för folk från utpekade länder. Söndag 26 november.

Klas Klättermus är en populär, norsk sagofigur från 1954. Filmen Klas Klättermus och de andra djuren i Hackebackeskogen (2017) visas söndag 3 december.

Det amerikanska dramat Moonlight (2016) är en tidlös historia om en ung, svart grabb som växer upp i ett tufft område med en missbrukande mamma. Vann tre Oscars 2017, bland annat för bästa film. Söndag 10 december.

Sista filmen ut för hösten är det hyllade amerikanska dramat Manchester by the sea (2016), där en vaktmästare blir förmyndare för sin brorson i en annan stad, sedan hans pappa hastigt gått bort. Filmen vann en Oscar för bästa originalmanus och Casey Affleck vann en Oscar för bästa manliga huvudroll. Söndag 17 december.