Kalvträsksonen Morgan Boman skapade rubriker när han året 2012 drog upp 3 000 gäddor. Nu är han åter aktuell efter att ha satt upp målet 50 000 fångade gäddor under sin livstid.

Morgan, som just nu utbildar sig till journalist vid Strömbäcks Folkhögskola, är en man med många järn i elden, men är framför allt känd för sitt brinnande intresse för gäddfiske. Han har intervjuats i dagspress, fisketidningar, radio och teve.

-Fiskeintresset började nog när jag som barn följde pappa, farfar och brorsan ut på Fäbodträsket, säger han.

SM i gäddfiske gick 2017 i Nyköping. 1 200 fiskare kvalade in, men gäddspecialisten Morgan Boman fanns inte med. Det föranledde Henrik Kruusval i SVTs program Landet Runt att visa ett inslag som Robban Tedestedt gjorde för SVT 2012. Därefter ringde Kruusval upp Morgan, som han kallade gäddlegenden, och frågade varför han inte var med.

-Jag ägnar mig åt mängdfiske, var Morgans enkla svar, och därför var SM inget för honom.
Istället har Morgan nu målet att fånga 50 000 gäddor under sin livstid. Årsrekordet från 2012 hoppas han kunna slå 2022 då målet blir 4 000 gäddor.

-Under några år måste jag bygga upp ett ekonomiskt kapital, så att jag kan fiska på heltid hela året. Jag har räknat ut att om jag drar upp 4 000 gäddor 2022 så räcker det med att jag får 1 050 gäddor per år, för att nå målet när jag är 60 år.

Förklaring till bilden

När intervjun gjordes 1 november 2017 så visade Morgan upp sin Pike-o-meter för 2017 (se bilden). Då hade han dragit upp 1 001 gäddor (målsättningen 1 000). Den visar också att juni och juli är de klart bästa månaderna. I juli drog Morgan på 23 fisketurer upp 435 gäddor (målsättningen var 300).

Morgan fiskar huvudsakligen i vass och vasskanter och använder främst vassdrag och ytdrag. Det blir långa fiskepass – minst fyra timmar, men ofta betydligt längre.

Fiskar du alltid på egen hand?
-Ibland, kanske fem-sex gånger per år, har jag med någon kompis. Det är trevligt, men samtidigt halverar jag antalet fångade gäddor, säger han och ler.

Har du egen båt?
-Jag har två tvålkoppar, båtar på 2,45 meter, som är lätta att ta med. Ibland hyr jag båt och i extremfall använder jag en liten uppbåsbar gummibåt från Clas Olssons (pris ca 299 kr).

Även om Morgan är mängdfiskare, så noterar han också rekord i längd och vikt. Den största gäddan vägde 14,67 kg och togs i Bodbysund för ett år sedan.

-Jag drog upp samma gädda i år, men då vägde den 13,33 kg.
Att det var samma gädda vet han genom att jämföra med fotografier. Gäddor som är över 3 kg vägs och mätas och om den är över 4 kg så fotograferas den också. På de som väger 4,5 kg och mer mäter han dessutom omkretsen.

Förutom gäddfisket så har Morgan ett antal projekt. Västerbottens alla sjöar ska dokumenteras, boken ”Hundra år av fotboll” ska skrivas och så bearbetar han ständigt det material med 767 filmade gärdsgårdsidrottsmatcher som dokumenterats mellan 2003 och 2017.

Text och foto: Waldemar Mellquist