Världspremiär 20 januari 2018 på Burträskarnas Hus för ”Filmen om Burträsksvängen” tillsammans med två dagars spelträff, konserter och avslutande filmvisning.

Inför arrangemanget så bjuder man på en trailer: https://vimeo.com/239094030
Vill man se biovisningen av filmen samt konserterna så är ett tips att boka biljetter i god tid.

Burträsksvängen har blivit film.

Spelmansstämman Burträsksvängen har funnits ända sedan 1976. Under dessa 42 år har det självklart varit både upp och nedgångar. För ca 10 år sedan var stämman hotad och nedläggningen stod för dörren. Dåvarande arrangörer hade gått in i den klassiska fällan där buskspel och spontanitet tryckts undan till förmån för dyra artister,  lförstärkta högtalare och öltält. Fokus låg på fel saker.

Vi som då bestämde oss för att försöka rädda Burträsksvängen saknade helt erfarenhet som arrangörer, men hade istället en mycket klar uppfattning om vad en spelmansstämma borde innehålla. Grunden i spelmansstämman är självklart spelmännen. Om bara spelmännen trivs och kommer till spelmansstämman så kan man utifrån det bygga vidare med konserter, dans, kurser och annat. Under tio år har vi arbetat efter den inriktningen och vi kan idag konstatera att Burträsksvängen växer och att antalet spelmän och publik som besöker oss ökar för varje år.

Hösten 2016 tog vi beslutet att göra en dokumentärfilm om Burträsksvängen. Under fyra dagar i juli 2017 filmade produktionsbolaget Voicemedia en stor del av det som hände på spelmansstämman. Filmteamet hade aldrig någonsin besökt en spelmansstämma så resultatet blev en 60 minuter lång berättelse sett ur den oinvigdes ögon, en film om en långvarig musiktradition ”Burträsksvängen”.

Vi ville med filmen också tvätta bort den stereotypa bilden av att en spelmansstämma skulle bestå av allvarliga fiolspelande spelmän i folkdräkt som går med flaggor, för inget kan ju vara mer fel. I Burträsk har vi under årens lopp genomfört allehanda udda företeelser typ ”X-treme Arctic Polka Marathon”, eller konserten med titeln ”Konstiga låtar eller låtar som aldrig borde ha gjorts” Vår bild av en spelmansstämma är att den består av en samling olika folkmusiker där ålder, kunnande, kön och instrument inte spelar någon som helst roll. I filmen har vi försökt visa på den glädje och spontanitet som flödar under det stundtals vilda buskspelet och det härliga mötet som sker mellan spelmän.

Som arrangör lär man sig något nytt av att se spelmansstämman ur filmarens perspektiv och det är erfarenheter vi säkert kommer att ha nytta av i framtiden. Välkomna till vår världspremiär lördag 20 januari. Se mer information på hemsidan www.burtrasksvangen.nu

Hans-Ove Forssell & Ann-Sofie Persson
arrangörer

 

Klicka på bilderna nedan för att se programmet som pdf.

Filmpremiär och konsert