Burträsk IK mot Mjövallens BK, det har varit en garant för heta derbymatcher de senaste 15 åren. Men nu har vindarna vänt och de forna rivalerna möter nu framtiden med enad kraft. I och med vinterns futsalspel fördjupas samarbetet från i somras.

Det var ganska tätt inpå division 5-starten i våras som Mjövallen meddelade att man skulle dra sig ur serien och satsa på en comeback ett annat år. Merparten av spelarna skrev på för Burträsk IK och det gick så bra att laget fick kvala till division 4. Trots förlust mot Teg blev det ändå avancemang till fyran, för första gången sedan 2008.

Lars-Martin Berglund, lagledare i BIK, är nöjd med hur säsongen – och de många nyförvärven – föll ut.
- Det var över förväntan och gick väldigt smidigt. Det märks att det är samma byamentalitet i båda föreningarna. Vi utanför Skellefteå måste börja samarbeta för att kunna konkurrera med stadslagen.

Konkurrerar gör man denna futsalvinter under namnet Mjövallen/Burträsk i division 3, främst mot stadsklubbarnas andralag, men också ett Burträskderby mot Renbergsvattnet. Det bådar gott, tycker även Mjövallens lagledare Johan Andersson.
- Det är en perfekt lösning för oss. Vi kan hålla i gång ett lag och ha ett tävlingsmoment även under vintersäsongen. Futsal innehåller dessutom mycket teknikmoment och speluppfattning.

Under hösten hade Mjövallen och Burträsk ett 7-mannalag i seriespel, men målsättningen är att det ska gå så pass bra i vinter att det ska gå att starta upp ett 11-mannalag i division 6 igen. I så fall har Burträsk ett lag i division 4 och samarbetar med Mjövallen i division 6. Det blir en smidigare lösning än den som var avsedd i våras, då Mjövallen och deras dåvarande farmarklubb, Hjoggböle, skulle ha hamnat i samma serie.
- Det blev en väldigt konstig situation för oss, då division 6 ströks så sent, säger Johan Andersson.

I vinter blir det förhoppningsvis inga konstigheter för denna Burträskkombination. Futsalpremiären spelas i Eddahallen den 11 november klockan 16:30.

Text och foto: Morgan Bohman