Möjligheten att spela bingo i norra länsdelen har försämrats på senare år, särskilt vintertid. Nu försöker Nävarnas Hus i Burträsk bryta trenden och väcka liv i Bodbysunds bingotradition som slumrat i drygt 30 år.

Efter att Flarken gjort uppehåll med sin bingo och Boliden tagit paus i väntan på lämpliga lokaler ser Nävarnas Hus chansen att fylla ett tomrum i bingospelarnas kalender. Annika Lundström, ordförande i Nävarnas Hus, har under 2017 skolats in i bingospelandets värld och hållit utkik efter en lämplig lokal i Burträsk. Men till slut föll valet på – Bodbysund!
– Bygdegården kändes som handen i handsken, bekräftar hon.

På tisdag den 14 november är det premiärdags och det är mycket som ska klaffa med brickor, ekonomi, växelkassa och fika. Dessutom krävs det mellan 70 och 90 bingospelare för att arrangemanget ska gå runt. En viss anspänning, kan tänkas?
– Jag känner bara positivitet och att det ska bli jättekul, men samtidigt en utmaning, säger Annika Lundström.

Gösta Andersson i Bodbysund var utropare under bingons storhetstid i byn på 70- och 80-talet, och minns en smockfull bygdegård, där bingospelarna fick sitta både nere i källaren och uppe på scenen för att rymmas. Bland vinsterna fanns snurrfåtöljer och en halv gris.

Gösta tror att bingon kan dra folk igen, men sätter ett frågetecken för återväxten.
– Jag tror att det blir de äldre som hakar på. Ungdomar vet väl knappt vad bingo är? Men har du inte provat, så vet du inte hur det går.

Text och foto: Morgan Bohman