Bilden: En mängd aktörer är inblandade i planeringen, från vänster Åke Andersson, Christer Lindahl, Kjell-Erik Lundström, Jessica Söderlund, Anders Stigbo, Valdemar Pettersson och Staffan Bergström.

Vi får inte glömma bort den lokala historien. Det tycker en mängd lokala aktörer i Burträsk, som just nu planerar en historievecka som ska genomföras till hösten 2018.

Jessica Söderlund är spindeln i nätet för projektet, som har processats under en tid och som nu börjar få allt tydligare konturer.

– Med jämna mellanrum måste man lyfta historien, för att barnen ska få veta vad som hänt och för att äldre ska få chansen att berätta, säger hon till Västerbottens Mellanbygd.

Projektet har fått med sig en mängd aktörer, som kyrkan, skolorna, hembygdsföreningen och ett antal idrottsföreningar. Kalvträsk lyfter gärna Kalvträskskidan, medan Studieförbundet Vuxenskolan har mycket material om Burträsks smått osannolika speedwayepok.

Målgruppen för den planerade historieveckan är Burträskare i allmänhet och barnen i synnerhet.

– Vi har bra kontakt med biblioteket och de blir navet för att få med skolan i projektet, säger Jessica Söderlund.

En av svårigheterna med att lyfta fram historien är att bestämma omfattningen, vilket många av deltagarna också betonade.

– Det finns oändligt många trådar att dra i, men hur begränsar man sig? Ska vi utgå från tidpunkten när Burträsk var som störst, frågar Per Larsson, rektor på Edelviks folkhögskola.

– Det behövs ett centra för det här, en fast punkt att bygga kring, så det blir styrsel, betonar Robert Tedestedt och lyfter fram Berättarfestivalen i Skellefteå, vars programpunkter drar fulla hus, men som också är utspridda på en mängd lokaler.

De flesta förslagen pekar mot att det blir Edelvik som står som värd för de utställningar och föreläsningar som ska arrangeras och att tidpunkten blir vecka 39, i slutet av september 2018. Men just nu är historien ännu en del av framtiden.

Burtraskhistoria2

Bildtext: ”Hur ska vi begränsa oss?” Robert Tedestedt och Per Larsson la pannorna i djupa veck.

Text och foto: Morgan Boman