Bilden: Det var det skuldfria livet, mindre stress och en ljusare framtid för döttrarna Bella, 13 år, Ava, 7 år och Freya. 11 år, som fick Cheryl och Roland Carvalho att bryta upp från Londonförorten och bygga ett nytt liv i Bursiljum. Foto: Morgan Bohman.

Norra Sverige var inte det första de tänkte på, men tack vare Cheryls syster i Västanträsk hittade familjen Carvalho lugnet i Bursiljum. Där bygger de nu ett nytt liv.

Carvalhos var en ganska vanlig brittisk familj, som bodde i förorten Southend-on-Sea utanför London. Roland jobbade som gasledningsingenjör och Cheryl inspekterade hotell för en lokal resebyrå.

De hade bra ekonomi, men en känsla hade börjat gnaga. De upplevde att de fick mindre tid för varandra, att arbetet slukade allt mer energi och att lönen bara gick till att betala alla räkningar. En dag kom också beskedet att det skulle  byggas 300 nya hus i området. Stressen, trångboddheten och osäkerheten i England började ta ut sin rätt.

Familjen började fundera på att söka lyckan någon annanstans – kanske kring Medelhavet. Men innan tankarna om en flytt närmare Medelhavet hann ta form kom försommaren 2015. Då besökte familjen Cheryls syster Donna Richmond, som bosatt sig i Västanträsk, med sin familj.

De blev så betagna av Västanträsk och det väldiga Bygdeträsket att flyttlasset gick ett senare. De första månaderna hyrde de ett hus i Västanträsk, men hittade snart drömboendet i Bursiljum. Roland startade eget som snickare och blev så småningom även anställd hos Åbyns Bygg. Cheryl har fått jobb inom hemtjänsten i Burträsk, där hon även slipar på sin svenska – och lite bondska – men hon skulle gärna återvända till turismen och jobba på resebyrå eller flygplats.