Jo, det är 30-årsjubileum i år. 30 år med auktioner och loppis i just Villvattnet.

Peter Almqvist har just kommit till sin fastighet i Villvattnet med en leverans till gårdsloppisen som öppnar på Mors Dag.

Det blir femte året i rad som Peter och hustru Marita satsar på loppmarknad i Villvattnet. Annars är väl familjen mer känd som auktionsparet som ordnar gårdssuktioner .Peter Almqvist

Men hur startade det egentligen?

-Intresset väcktes nog när jag fick följa med farmor på auktioner. Sen gick åren och när han träffade Marita och skulle följa henne hem till Gävle så bestämde de sig för att gå på en auktion.

Året var 1987 och när de kom hem till Västerbotten igen blev det fler auktioner och intresset blev befäst.

-Det var nog jag som drev på och Marita ställde upp. Vi köpte ett dödsbo, samlade det vi kom över i Villvattnet, köpte och sålde tills vi vågade oss på en egen auktion.

Peter frågade sin pappa om han kunde tänka sig att ställa upp som auktionist men fadern avböjde och Peter fick själv ta ansvar för klubban. Och på den vägen är det.

-Idag är det mer intressant med loppis och därför försöker vi mixa gammalt med nytt och kallar aktiviteten i Villvattnet för loppis på auktionsgods.

Peter var bara 18 år när han fick ärva fastigheten. Han hade just fått körkort och tyckte det var häftigt att ta bilen till Villvattnet. Gården har under åren renoverats och inretts med just det bästa av gamla möbler. Det är en stolt Peter som står på verandan och tänker tillbaka på sina auktions och loppisår.

Till helgen kommer den släkt som kan för att hjälpa till. Uppmärkningen av alla prylar är klar , nu vidtar det estetiska. Peter vill ha det på sitt sätt, även en tiokronorspryl ska placeras i sitt rätta sammanhang.

Peter lever med sitt intresse. Auktionstidskrifter har han en hel samling av. Det är ur dem han hämtar sin kunskap, först på senare år har han tagit till sig det moderna mediet nätet.

-Jo, jag är nog en lite trög nörd, men det är roligt!

Ylva Hedquist Hedlund