Bilden: Ett gäng glada Kalvträskare kan bara instämma i att det pekar uppåt för Kalvträsk. Hus säljs och renoveras, företag tar plats och nya invånare har flyttat in. Foto: Morgan Bohman.

I Kalvträsk våras det nu i dubbel bemärkelse. Företagsamheten har börjat knoppa. I Glesbygdscentrat har till exempel ett ysteri börjat ta form.

Västerbottens Mellanbygd skriver Morgan Bohman om flera positiva händelser i Kalvträsk. Här redovisas några exempel.

I det som en gång var förskoleavdelningen i Glesbygdscentrat ska det bli ysteri. Det är Tony Bäckström, som drivit ysteri i Kalvträsk sedan 2015, som ska flytta in i lokalerna.

Han har en idé om att ysteriet även ska bli ett turistmål och att besökarna ska kunna följa hela processen från ystning till färdig ost.

– Det skulle kunna vara en del av en guidad tur i Kalvträsk, där man även besöker kyrkan och museet, säger Tony Bäckström.

Målsättningen är att ysteriet ska kunna försörja ytterligare en person. Frun Gunilla har tagit tjänstledigt för att testa ysteridrömmen under ett år och hoppas kunna leva på det.

Björn Bergström och Linnéa Lilo tog över driften av Kvarndammens Vildmarkscamp den 1 maj. Målet är att utveckla anläggningen och på sikt kunna anställa fler. Hittills har stugbyn drivits av byaföreningen, men nu tar alltså Björn och Linnéa över.

Denna säsong blir stuguthyrningen den stora delen av verksamheten och intäkterna ska gå till att utveckla stugbyn ytterligare. Nya sängar, kanoter och cyklar har köpts in.

Conny Nordmark tröttnade på Gnesta och knappade in ”fiskodling” på Blocket. Kvarnen i Kalvträsk blev första träff och därmed var saken klar. Föräldrarna Majken och Birger Nordmark hakade också på och vips hade Kalvträsk fått tre nya invånare.

– Vi hade nog tänkt oss att flytta närmare där vi kommer ifrån, Överkalix, men det blev ju jättebra med Kalvträsk, säger Majken.

Familjen har planer på att använda dammarna på gården för fiskodling.