Dragspelsvirtuosen och underhållaren Bengan Janson är tillbaka i Burträsk. Onsdag den 18 juli klockan 18 står han på scenen i Burträskarnas hus.

 

– Jag har längtat efter att komma tillbaka till Burträsk. Så det här känns väldigt kul, säger Bengan Janson från sitt hem i Leksand.

Bengan har en gedigen bakgrund av musik av olika genrer. Många är de artister som valt att samarbeta med den genommusikaliske dragspelaren. Profiler som Marie Fredriksson, Putte Wickman, Lisa Nilsson, Björn Skifs, Ann-Sofi von Otter, Totta Näslund, Sven-Bertil Taube, Claes Janson, Loa Falkman och Jill Jonsson är några som Bengan lirat med.

– Snacka om att jag trivs på jobbet, säger Bengan.

I Burträsk har Bengan uppträtt med gruppen Östen me Resten på Burträsksvängen och med multispelmannen Kalle Moraeus i Burträskarnas hus. Vid båda tillfällena under stora ovationer.

Förmågan att fånga en publik är solid.

Denna gång har Bengan med sig familjen som består av frun Eva Janson, född Renglin, och sonen Allan, 10 år. Båda är spelmän och medverkar i konserten.

– Oberoende av varann har både Eva och jag haft storspelmannen Björn Ståbi som mentor. Så vår repertoar bygger mycket på låtar från Hälsingland och Dalarna. Men konserten blir en blandning av visor, jazz, folkmusik och historier, och vi ska ha det riktigt kul, lovar Bengan.

Att tioårige sonen redan är spelman är inte så konstigt med två låtspelande föräldrar. Att sonen heter Allan är heller ingen tillfällighet.

– Allan är uppkallad efter Allan Edwall, den store artisten som jag hade förmånen att jobba med och lära känna. Jo, det blir några visor av Allan Edwall också…

Burträskarnas hus onsdag 18 juli kl 18.

Förköp på Edelvik 0914-795100.